Vállalkozó vagy illetve boltot üzemeltetsz? Akkor te sem szereted, ha az üzletmenet során a kukában landol a pénzed. Márpedig ha a megvásárolt pénztárgépszalagot helytelenül tárolod, akkor egyenesen az ablakon dobálod ki a forintokat. Gondolom ezt te sem szeretnéd! Ahhoz, hogy a pénztárgépszalag ne sérüljön, az alábbi tárolási módokat kerüld el:

Ne hagyd a kocsiban!

Két fő oka van annak, hogy ne hagyd az autóban a thermoszalagot. Az egyik a napfény, a másik a hőség. A hőpapír optimális tárolási hőmérséklete 77°C alatt van. Ha a kibontott dobozt a nyári melegben a járműben felejted, és esetleg még a közvetlen napfény is éri, akkor könnyen lehet, hogy néhány óra alatt elszürkül a szalag felülete. Szélsőséges esetben el is feketedhet, ami teljesen használhatatlanná teszi a szalagot a későbbi nyomtatáshoz.

Kerüld a külső, fűtetlen raktárat!

A hőpapír megfelelő tárolásánál a páratartalomra is ügyelni kell, mely 45 és 65% között az ideális. Egy fűtetlen külső raktár esetében ettől jóval nagyobb páratartalom is előfordul. A hőmérséklet ingadozásával ez még hatványozottabban is igaz lehet. Ilyenkor a papír megszívja magát nedvességgel és a nyomtatóba helyezve papírelakadást fog eredményezni.

Ne tárold az ablak alatt!

Ha csak az ablak alatt van hely a pénztárgépszalag tárolására, akkor akár egyenesen a kukába is dobhatjuk azt. A közvetlen napfény hatására a szalag egyenesen elfeketedik. Erre a szalagra már később nem tudunk olvasható nyomatot varázsolni. Ahhoz, hogy a hőpapírok ne sérüljenek, megfelelő körülmények között kell tárolni azokat. A legmegfelelőbb a kb. 25°C-nál alacsonyabb, 65 %-nál nem magasabb páratartalmú, közvetlen fényhatásoktól mentes helyiség. Ha ezeknek nem sikerül eleget tenni előfordulhat, hogy a papír nem használható fel, illetőleg a rányomtatott tartalom olvashatatlanná válik. A fent említett helyek elkerülése segíthet abban, hogy ne pazarold el a pénzed és rendeltetésszerűen fel tudd használni a papírt, mielőtt az megsemmisítésre kerül.  

thermoszalag.hu