Az online pénztárgépek bevezetése óta minden pénztárgép és bankkártya terminál hőpapírral működik. Két legfontosabb előnye a hagyományos papírszalaggal szemben a nyomtatás gyorsasága és a festékszalagok elhagyása a nyomtatás során. Ezekkel az tulajdonságokkal rengeteg időt és pénzt spórolunk meg. De lássuk, hogyan is működik a hőpapír.

A hőpapír vagy más néven thermopapír egyik fő jellemzője a hagyományos papírral ellentétben, hogy a felületét vegyszerrel vonják be, amely megfelelően beállított hőmérséklet hatására elszíneződik. A nyomtatóban lévő nyomtatófej közvetlenül a papír felületéhez ér és azon a részen, ahol a fej felmelegszik, ott a papír felülete elszíneződik.

A hőpapírok rétegei(1)

A hőpapírok felhasználási területüktől függően többféle rétegből épülhetnek fel. Minél nagyobb a papír igénybevétele – akár mechanikai, kémiai, vagy környezeti hatásokról beszélünk – annál több védőréteggel ruházzák fel a papírt. Ennek függvényében a következő szalagtípusokat különböztetjük meg:

  • normál hőpapír: a mindennapi pénztárgépszalagok vagy POS szalagok, két rétegből tevődnek össze. Alul az alap papírréteg, felül a hőre érzékeny réteg taláható
  • pre coat: ha jobb minőségű, nagyobb felbontású nyomatot szeretnének elérni, akkor egy közbenső (pre coat) réteggel ruházzák fel a szalagot, mely simábbá teszi a szalag felületét és stabilizátorként működik a nyomtatás során
  • top, back coat: a nyomtatási képet a külső hatásokkal szemben védeni lehet. Ekkor a hőérzékeny réteget egy plusz védőréteggel (top coat) látják el, mely opcionálisan a szalag hátuljára is kerülhet (back coat).

A hőpapírok érzékenysége(2)

Más szempontok alapján is csoportosíthatjuk a hőpapírokat, ilyen például az érzékenység. A hőpapír érzékenysége arra utal, hogy a papír milyen mértékben reagál az adott mennyiségű hőre vagy energiára. Megkülönböztetünk statikus és dinamikus érzékenységet:

  • A statikus érzékenység azt a hőmérsékletet jelzi, amelynél már megjelenik a nyomtatási kép. Az alacsony statikus érzékenységű hőpapírok csak magas hőmérsékleten (85-95 °C), amíg a magasabb statikus érzékenységgel rendelkező hőpapíroknál már kisebb hőmérsékletet is megjelenik a nyomtatni kívánt kép (70-75 °C között). A statikus érzékenység nagyon fontos, ha a hőpapírt magas hőmérsékletű környezetben kell használni. Így alacsony statikus érzékenységű hőpapírokat használnak a parkolószelvényeknél például.
  • A hőpapírok dinamikus érzékenysége azt jelzi, hogy milyen sebességgel nyomtatható a hőpapír. Minél magasabb a papír dinamikus érzékenysége, annál gyorsabban tud működni a nyomtató anélkül, hogy bármilyen beállítást kellene változtatni rajta.

Egyedi thermoszalagok gyártása előtt érdemes átgondolni, milyen hatások érhetik a papírszalagot. A lottószelvénynél például a mechanikai hatás nagy, mivel azt gyakran hosszú ideig a pénztárcánkban koptathatjuk. Egy regisztrátor papírnál előfordulhat, hogy az olajjal, lakkal, szerves oldószerekkel érintkezik. A parkolószelvény esetében a műszerfalra kihelyezett szalagot akár 60-70 fokos hőterhelés is érheti, de ha hűtőházban használják, ott a kimondottan alacsony hőmérséklet is igénybe veszi a papírt. Kültéri tárolás esetén a magas páratartalomtól kell védeni a hőpapírt. Mindezeket a tényezőket figyelembe kell venni, hogy az igényeidnek legmegfelelőbb papírt válaszd ki. Ha egyedi hőpapírra van szüksége, mi segítünk a megfelelő alapanyag kiválasztásában, hogy a felhasználási területnek leginkább megfelelő szalagot gyártsuk le Önnek!

(1) – www.mitsubishi-paper.com

(2) – www.kanzan.de

thermoszalag.hu